Zuivelhoeve Dendauw

Moet de boer van vandaag met zijn tijd mee, dan lopen Koen Dendauw en Greet Scheirlynck graag voorop.

 

De koeien op Zuivelhoeve Dendauw worden volledig automatisch gemolken - ‘Ik moet hier niks doen’, grapt Koen daarover. De sensor rond hun nek meet hun activiteit. Als die abnormale waarden vertoont, weet Koen meteen dat er iets scheelt.

 

"Dankzij de vergister en de zonnepanelen is het bedrijf bijzonder ecologisch op vlak van energie."

 

Het technologische pronkstuk van de boerderij is de vergister naast de stallen. Via een ingenieus systeem zet de machine mest om in elektriciteit. In combinatie met de zonnepanelen is het bedrijf dus zelfvoorzienend en bijzonder ecologisch op vlak van energie.

 

Koen en Greet namen de boerderij in 1996 van Koens ouders over. Ze besloten niet langer varkens te kweken en de melk van hun koeien zelf tot zuivelproducten te verwerken.

 

Dat laatste is de taak van Greet. Naast boter, karnemelk of yoghurt maakt ze ook pudding, chocomousse en roomijs, die ze dankzij toevoeging van verse vanille, bananen of aardbeien zonnige en zomerse smaken geeft.

Bekijk het fotoalbum