Verse Asperges

Fijne quizvraag: hoe heet het oogsten van asperges? Antwoord: ‘stekken’. En nog een weetje: 1 plant levert om en bij 8 asperges per seizoen op.

In de prachtig verlichte serres van Verse Asperges in Oostrozebeke heeft Kris Bossuyt om en bij 600.000 van die aspergeplanten staan. Even rekenen leert dus dat hier meer dan 4.800.000 stengels per seizoen groeien. Begin dat maar eens allemaal op te eten.

 

Kris was een van de eerste aspergeboeren in Vlaanderen om met een systeem van grondverwarming te werken. Onder de aarde waarin de planten steken, lopen kanalen waarlangs warm water stroomt. Op die manier verwarmen ze dus de aarde en bevorderen ze het groeiproces.

 

 

Toen Kris jaren geleden met dat systeem begon, viel scepsis van sommige collega’s hem te beurt. Intussen is zijn methode een succesverhaal gebleken. Dankzij het systeem van grondverwarming kunnen ze bij Verse Asperges al oogsten vanaf 1 maart. Een aanzienlijke verlenging van het seizoen.

Naast witte asperges, worden hier ook groene asperges en asperges met een blauwe top gekweekt. Die laatste zijn bij ons minder gekend en, zoals dat dan gaat, ook minder geliefd.

 

Maar ze zijn van precies dezelfde uitstekende kwaliteit, zo verzekert Kris. Ze krijgen hun blauwe ‘hoofdje’ alleen omdat dit stukje het zonlicht heeft gezien. Licht zet het proces van fotosynthese op gang, wat die verandering teweegbrengt. En voor wie het toch graag wit heeft: zodra de asperges worden gekookt, trekt die blauwe kleur vanzelf weg en ogen ze net zo wit als hun collega’s.

 

Naast verse asperges, brengen Kris en zijn vrouw naar Lokaal onder meer ook aspergesoep, quiche van asperges, aspergemousse met zalm en aspergekroketten mee. 

Bekijk het fotoalbum

DSCF8935
DSCF8923
DSCF8952
DSCF9026
DSCF9046
DSCF9051
DSCF9016