O'Bio

Christ Lavens stond lange tijd aan het hoofd van een onderneming in de textielsector. Toen de concurrentie onhoudbaar werd, dacht hij eens goed na. Waarop hij besloot om zijn machines te verkopen en een biologisch landbouwbedrijf in kleinfruit te beginnen.

 

Van een carrièresprong gesproken.

 

O’Bio uit Wielsbeke steunt op drie grote pijlers. Particulieren mogen hier voor een zacht prijsje naar hartenlust komen plukken. Christ en zijn twee vennoten verkopen het fruit ook via de veiling en rechtstreeks aan particulieren. En van het fruit dat een tikje gekneusd is, of niet aan de schoonheidsidealen voldoet, maken ze zelf sappen en confituren.

 

Als Christ vertelt over de nieuwste aanwinst in het assortiment, begint hij te glunderen. Samen met Martin Bacquaert van het befaamde wijnhuis Entre Deux Monts uit het Heuvelland, maakte hij een schuimwijn op basis van witte bessen. Het is een mooie aperitiefwijn geworden, een demi-sec’ die tegelijk een leuk zuurtje heeft.
 

 

Naast witte bessen teelt O’bio onder meer ook blauwe bessen, rode bessen, Japanse wijnbessen en kiwibessen.


Die laatste hebben hun naam niet gestolen: het zijn net kleine broertjes of zusjes van de kiwi. En zo smaken ze ook. Alleen heb je geen mes of lepeltje nodig om ze te eten: je smikkelt ze met schil en al. Toch alweer wat afwas uitgespaard.

 

Over de heilzame kracht van die vruchten zijn we nog lang niet uitgepraat. Zo zijn bessen en frambozen ware antioxidanten-bommetjes. Die antioxidanten, een combinatie van mineralen en vitaminen, zijn belangrijk zijn voor een gezonde stofwisseling en bieden bescherming tegen schadelijke stoffen. De vruchten zijn ook heel rijk aan vitamine C.

 

Het fruit van O’bio is bovendien 100 % puur natuur. Bij het telen komen er geen chemische of kunstmeststoffen aan te pas. Er zijn genoeg andere trucs om de vruchten voldoende te beschermen. Zoals bijvoorbeeld het net dat de blauwe bessen tegen bosduiven beschermt. Want ook zij lusten graag een besje. Geef ze ongelijk.

Bekijk het fotoalbum