Hoeveslagerij 't Meikensvlasvarken

’t Meyken is van de familie Verhulst, en de familie Verhulst is van  ’t Meyken. Op deze boerderij, prachtig gelegen tussen de Poelberg van Tielt, de Meikensbossen en de Leie, zijn kinderen gemaakt en groot geworden, om later als varkensboer in de voetsporen van hun ouders te treden. 

 

Geert is de vijfde generatie. Hij zegt van zichzelf dat hij een varken is. Maar dan is hij een varken met een hart van goud.

 

Geert staat al sinds 1986 aan het roer van ‘t Meyken. Meteen koos hij ervoor om een evenwicht te zoeken tussen wat goed is voor het dier en voor de mens.

 

 

Na de geboorte mogen de biggen hier meer dan een maand bij de moederzeug blijven. Zo komen ze sterker in de speenperiode en kan de zeug langer herstellen na het werpen. Er is een open frontstal met natuurlijke verluchting en een ingestrooide ligplaats van vlaselementen en stro. En de varkens eten Omega 3 voeder van vlas- lijnzaadolie, afkomstig uit de Leiestreek. Dat voeder is goed voor hart en bloedvaten.

 

Dat alles vertaalt zich in varkens die zich goed voelen en mals vlees, met veel intramusculair en onverzadigd vet kweken. Met  ’t Meikensvlasvarken heeft Geert bovendien een uniek ras gekweekt. Het is een mix van zeugen met bloed van Hampshire, Schwa bisch-Ha llische  en Saddleback-varkens in hun genen. Gekke namen voor rassen die in het wereldje als de crème de la crème bekendstaan.

Bekijk het fotoalbum