Groenteboer Ivan

In Desselgem was ‘Martha van de groenselkar’ jarenlang een bekend gezicht. Ze reed met de groentenkar rond en doorkruiste glimlachend alle omliggende gemeenten. Wielsbeke, Ooigem, Oostrozebeke. Zoon Ivan ging van kleins af aan mee. Hij hielp Martha met in- en uitladen, gaf het wisselgeld aan de klanten en liet zich gewillig over de bol aaien.

 

Het was korte keten avant-la-lettre.

 

"Meer dan 10 jaar al tekenen Ivan en Kathleen present op verschillende boerenmarkten"

 

Intussen zijn we dertig jaar verder en heeft Ivan de rol van zijn moeder overgenomen. Al jaren houdt hij in Meulebeke een eigen groentenboerderij draaiende, samen met zijn vrouw Kahtleen, een boerendochter uit Deerlijk. Hun drie kinderen helpen graag mee, op het veld en in de schuren. Moeder Martha is 81 maar steekt nog altijd regelmatig de handen uit de mouwen.

 

Met een ‘groenselkar’ rijden Ivan en Kathleen niet meer rond, daarmee zijn ze in 2000 gestopt, maar al meer dan tien jaar tekenen ze present op verschillende boerenmarkten. Ze leveren ook aan restaurants of kruideniers uit de streek, op die manier houden ze de keten tussen akker en bord zo kort als maar kan.

 

Ivan en Kathleen kiezen bewust voor geïntegreerde teelt. Ze grijpen alleen in als het nodig is. Respect voor de natuur staat bij hen centraal. Zelf telen ze ongeveer vijftien groentensoorten, de rest halen ze bij naastgelegen boeren.

Bekijk het fotoalbum