Fruit Lambrecht-Baart

Milieubewust telen? Voor Els en Arne voelt het als vanzelfsprekend. Ze leven van wat Moeder Aarde hen schenkt en delen elke dag in haar schoonheid. Dus koesteren ze een groot respect voor de natuur.

 

Door een stoet aan milieuvriendelijke ingrepen vertoeven de nuttige insecten graag tussen de appel- en perenbomen en krijgen de schadelijke beestjes zo weinig mogelijk vrij spel.

 

Zo vormen de nestkastjes met een kleine opening een thuis voor koolmezen. Als dank voor het gezellige huisje smikkelen ze met veel plezier de  schadelijke rupsen op. Verder zijn er ook sapvallen en oorwormhuisjes, wordt er alternerend gemaaid enzovoort.
 

De wortels van de boerderij, een idyllische plek in de oksel van de Leie, gaan terug tot 1905 met overgrootvader Honoré Lambrecht. Het was zijn zoon Daniël die op een dag zijn schop in de grond stak en de eerste perenbomen plantte.

 


Onder impuls van Johan, de papa van Els, kregen de perenbomen in de loop der jaren het warme gezelschap van mooie appelbomen. 

 

Wat uit liefhebberij is begonnen, is zo uitgegroeid tot een kloeke boomgaard van vele duizenden bomen. Ze bieden een rijke variatie aan appelen en peren: van zoet tot friszuur, van sappig tot super sappig, van zacht tot lekker krokant.

 

Het gros van de appelen en peren verkopen Els en Arne via de veiling aan het binnen- en buitenland. Maar het winkeltje op de hoeve en het kraampje op Lokaal, waar ze honderduit over hun producten kunnen vertellen: dat maakt het pas echt de moeite waard.

Bekijk het fotoalbum